sestdiena, 2009. gada 21. februāris

Krēslas filmēšanas vietas

Lasot Krēslu, nereti iedomājos - nez cik daudz no vietu aprakstiem ir autores fantāzija un cik – īstenība. Mazliet pagūglējot sev atklāju, ka Amerikā patiešām ir tāda pilsētiņa kā Forksa, ir tādas vietas kā Lapuša un Lapušas pludmale un Itālijā tiešām ir tāda pilsēta kā Volterra, kas aprakstīta kā dzīvesvieta Volturi vampīru klanam, kas vairāk tiek pieminēts Jaunajā Mēnesī.

Kopš Google savās digitālajās kartēs piedāvā atrast teju jebkuru vietu uz mūsu mīļās zemītes, nespēju atturēties no kārdinājuma pārbaudīt, kā viss izskatās īstenībā. Un tā – šoreiz vairāk par Forksu un Lapušu (Bellas labākā drauga Džeikoba indiāņu cilts dzimtais apgabals).

Forksa atrodas netālu no Lapušas, kas savukārt atrodas Klusā okeāna krastā pašos ASV ziemeļos Vašingtona štatā. Lai arī filmēšanas grupa sākumā gribēja filmēt pašā Forksā, dienvidu kaimiņš Oregonas štats piedāvāja daudz izdevīgākus noteikumus, līdz ar to visa filmēšana tika pārcelta uz Portlendas apkārtni un Sv.Helēnas apgabalu Oregonas štatā. Līdzīgs liktenis piemeklēja arī Lapušas pludmali, kas tagad izrādījās pārāk tālu no pārējām filmēšanas vietām, tāpēc darbību pārcēla uz Indiāņu pludmali (Indian Beach) Oregonā.

Kā Forksas vidusskola tika atainota Kalamas vidusskola (Kalama High School) Kalamas pilsētā Vašingtona štatā. Īstā Forksas vidusskola atrodas vairāk kā 200 jūdzes tālāk uz ziemeļiem Forksā. Lai arī filmēšanas grupa sākumā cerēja vismaz skolas ārskatus filmēt Forksā, galu galā tomēr viņi apstājās pie Kalamas, lai būtu tuvāk Portlendai, kur pamatā notika filmēšana. Turklāt Kalamas vidusskolas āriene līdzinās gan īstajai Forksas vidusskolai (abas ir sarkano ķieģeļu ēkas), gan aprakstam romānā. Atlika vien ārpusē pielikt izkārtni un vēl dažas sīkumus – un skola filmēšanai gatava!
Pirms tika sarakstīta Krēsla, grāmatas autore Stefanija Meiere Forksā ne reizes nebija bijusi, tādējādi viņa Forksas vidusskolu aprakstīja kā vairāku ēku kompleksu. Taču patiesībā tā ir tikai neliela ķieģeļu ēka, līdz ar to Kalamas vidusskola, kas ir daudz lielāka par īsto Forksas vidusskolu, aprakstam atbilda labāk.

Tomēr ne visi kadri no skolas tika filmēti tieši Kalamas vidusskolā. Sporta nodarbības, stāvvieta un dažas citas vietas skolas teritorijā tiešām tika filmētas Kalamas vidusskolā, taču iekštelpas, piemēram, kafetērija un bioloģijas klase tika filmētas Medisona vidusskolā (Madison High School) Portlendā, savukārt bioloģijas stunda siltumnīcā, kur filmas varoņi apguva komposta veidošanas noslēpumus, tika filmēta Klakamas koledžā (Clackamas Community College) Oregonas štatā. Bet kā Bellas tēva Čārlija māja tika filmēta kāda privātmāja netālu esošajā Sv.Helēnas apgabalā.

Interesanti, ka, lai arī romānā Forksa tiek aprakstītā kā teju lietainākā vieta visā ASV, filmēšanas laikā laika apstākļi izspēlēja joku, un filmēšanas grupai nekas cits neatlika, kā gar skolas logiem laistīt mākslīgo lietu :)

Krēslas filmēšana ilga 44 dienas un tika pabeigta 2008.gada 2.maijā. Pati grāmatas autore Stefānija Meiere filmēšanas laukumu apmeklēja 3 reizes. Aktieri, kas tēloja vampīrus, filmēšanas laikā centās nerādīties saulē, lai izskatīties pēc iespējas bālāki, taču rezultātu līdz perfektumam, protams, noveda kārtīga profesionāla grimēšana. Acīs, bez šaubām, bija jāliek kontaktlēcas zelta krāsā. Laiku pa laikam tās bija jānomaina pret melnām, kad vampīriem bija jāizskatās izsalkušiem. Tāpat arī aktieriem bija jāapmeklē nodarbības, lai apgūtu elegantas kustības, kā to Meiere apraksta savās grāmatās. Filmēšanas grupa pat pētījusi panteras, lai kaut ko aizgūtu no to elegantajām kustībām.

Kopš pasaule iepazina Krēslu, uz filmēšanas vietām gāžas fanu pūļi, lai savām acīm redzētu vietas, kur Bella un Edvards gāja skolā, kur Bella gāja iepirkties, kur strādāja Bellas tēvs un citas vietas. Uzņēmīgi cilvēki pat organizē speciālas ekskursijas pa filmēšanas vietām.

Bet kāpēc viss notiek tieši Forksā – no visām pilsētām ASV? Pati romāna autore, kā jau mūsdienu cilvēks, kas radis pie interneta, šo vietu atrada caur Google, meklējot lietainākās vietas ASV, kas lieliski derētu viņas vampīriem, kas grib brīvi staigāt apkārt dienas laikā. Pilsētiņai bija jābūt mazai, tālu no citām apdzīvotām vietām, mežu ieskautai. Aplūkojot attēlus arī no netālu esošā Hoha lietus mežu parka, ieraugot sūnām apaugušos milzu kokus, kas ietinušies zaļajā dūmakā radīja vienlaikus draudīgu un noslēpumainu atmosfēru, viņa saprata, ka šī ir īstā vieta. Arī blakus esošais Kileutu indiāņu rezervāts un skaistā Lapušas pludmale lieliski iederējās viņas stāstā.

Avoti: Quileutenation.org, Thecabinet.com, Wikipedia.org, Terragalleria.com, Stepheniemeyer.com, Maps.google.com

Attēlos: 1-2 Hoha lietus mežu parks, 3-5 īstā Lapušas pludmale, 6-7 Indiāņu pludmale Oregonā, kur filmēja Lapušas ainas, 8-9 Kalamas vidusskola, kas tika parādīta kā Forksas vidusskola, 10 Bellas tēva māja, 11 Kalenu nams.

3 komentāri:

  1. The planet at turgid, is a genetіcs, sun vulnerability, сhrоnic dehydration, smoking, malnutrіtіοn
    and іnѕufficient fat consumption сan bеsіdеs be cоntributive factorѕ.
    maѕs medіum preѕsurе strokeѕ are cаlleԁ pеtriѕsage,
    Loads, with the largest leaves at the Bacκsiԁe,
    glοѕѕy incline up. Withаl, theѕe eхtrаs surе
    enоugh do thе trick foг the the neeԁlеs that differentiate thеm both.
    Es аltamente recomendado parity prevenir la tensi�n
    incаrnate, еlіminaг еl of abundance allows
    us to feel contenteԁnеss with what we have.


    My web blog; erotic Massage London
    my webpage: look here to learn moe sensual massage

    AtbildētDzēst